Premiera menu słowackiego w Restauracji Cesarsko-Królewskiej
W piątek, 2 czerwca, odbyła się premiera menu słowackiego w Restauracji Cesarsko-Królewskiej. Na kolację zostali zaproszeni Konsul Honorowy Słowacji Maciej Kaczmarski, dyrektor Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce Ján Bošnovič, krytyk i autorytet kulinarny Robert Makłowicz, szef kuchni Cesarsko-Królewskiej Michał Mamorski, sommelier Łukasz Grabowiec oraz wrocławscy blogerzy, dziennikarze i krytycy kulinarni.
Gościom zaserwowano 5 wyśmienitych dań: delikatną i kremową pomazankę słowacką, rozgrzewającą żołądki i serca zupę z soczewicy, tradycyjne bryndzowe haluszki, klasyczne udko gęsi confit oraz cudownie słodkie przypalane śliwki z knedelkami. O potrawach opowiedział wszystkim zaproszonym szef kuchni.
Spotkanie miało charakter nie tylko degustacyjny, było to wydarzenie na cześć naszych południowych sąsiadów. Goście podzielili się swoim wieloletnim doświadczeniem i ogromną wiedzą w wielu dziedzinach. Ján Bošnovič oczarował gości opowieściami o kuchni oraz tradycji słowackiej. Bardzo ciekawa była również prezentacja Łukasza Grabowca, który z pasją i zaangażowaniem mówił o winach. Własnymi wrażeniami i obserwacjami podzielił się Robert Makłowicz, którego słuchała cała sala.
Przed wejściem do restauracji można było wysłuchać niesamowitego koncertu kapeli słowackiej. Całość wydarzenia była ukłonem w stronę Słowaków, których kuchnia, kultura i tradycja są niesamowicie barwne i angażujące.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|